מאמרים

מה כתוב במזוזה ומה היא מסמלת

המזוזה היא פיסת קלף המגיעה בגדלים שונים שעליה כתובים שני חלקים קצרים אבל בעלי משמעות רבה מהתורה. החלק הראשון מתחיל במילים המפורסמות "שמע ישראל" (דברים ו', ד'-ט') והחלק השני מתחיל במילים "והיה אם שמוע" (דברים יא, יג-כא).

"שמע ישראל" הוא למעשה טקסט מוכר וחשוב מעין כמוהו במסורת היהודית המבטא את הכרזת העם היהודי על אחדות ה' ועל חובתם הנצחית והקדושה לשרת ולציית לו. "והיה אם שמוע" מדבר על השכר הניתן לאלו המצייתים לחוקי התורה ועל העונש הצפוי לאלו המזניחים אותם.

בשני החלקים הללו מופיע הציווי המיוחד "וכתבתם על מזוזות ביתך ובשעריך". מצוות מזוזה חלה על גברים ועל נשים כאחד והיא אחת המצוות היחידות שניתן לקיים אותן בכל זמן נתון, גם בזמן השינה. על שני החלקים הללו להיות כתובים על קלף עשוי עור של חיה כשרה בכתב יד מיוחדבעל עיטורים, הנכתב על ידי סופר סת"ם ירא שמיים בעל כוונות טהורות שעבר הכשרה מיוחדת לכתיבת מזוזה. עוד על כך בהמשך המאמר.

שני צדדים למזוזה – סמליות כפולה

למרות מה שנהוג לחשוב, למזוזה יש שני צדדים. הצד שעליו כתוב הטקסט והצד השני עליו כתוב שם השם. עבודתו של סופר הסת"ם לא מסתיימת עם מלאכת כתיבת הפסוקים של "שמע ישראל" ו"והיה אם שמוע" על קלף המזוזה. לאחר כתיבה מדויקת של נוסח התורה על קלף המזוזה, סופר הסת"ם נדרש לכתוב על צדו השני של הקלף את אחד משמותיו של הקב"ה (שם ש.ד.י.) שם זה הוא קיצורו של המשפט "שומר דלתות ישראל", ולאחר מכן לגלגל אותה בצורה מסוימת ולהכניסה למארז מיוחד (בית מזוזה) שבתוכו היא תשמר מנזקים.

את המארז עם קלף המזוזה בתוכו מתקינים על דלת הכניסה כך שבכל פעם כשנכנסים או יוצאים מהבית, זוכרים את השמירה והביטחון שקב"ה מעניק לנו. מארז המזוזה יכול להיות עשוי מכל חומר כמו למשל מתכת, עץ או זכוכית. בחירת בית מזוזה הוא עניין של טעם, כל אחד יכול לבחור את מה שהוא רוצה ולרכוש היכן שהוא רוצה. זה לא משנה מי הכין את המארז כיוון שקדושתו איננה בעלת חשיבות לעומת קלף המזוזה,שחייב להיות קדוש ומוכרח לעמוד בתנאי עשייה מחמירים במיוחד.

מזוזה בשימוש היום

המזוזה נותרה אחד מתשמישי הקדושה הפופולריים ביותר בקרב מאמינים יהודים – אדוקים, שומרי מסורת וליברליים כאחד. יהודים בישראל ובכל רחבי העולם מעטרים את פתח הבית שלהם במזוזה. אפילו אלה שאינם שומרי תורה או מצוות, או אלה המגדירים עצמם חילוניים לחלוטין, יקפידו על קביעת מזוזות בפתחים של הבית שהם מתגוררים בו. ישנם סגנונות רבים של מזוזות – מעיצוב מינימליסטי פשוט ועד עיצובים מורכבים, צבעוניים ויצירתיים. אצל משפחות רבות המזוזה הפכה עם השנים לא רק לתשמיש קדושה פרקטי אלא גם לפריט עיצובי דקורטיבי המסמל את היותינו יהודיים לכל אדם שעובר על יד פתח הבית שלנו.

מה המזוזה מסמלת בפנימיות ובחיצוניות – שיעור חשוב לחיים

הטקסט שכתוב על קלף המזוזה ומכאן המזוזה עצמה מסמל את הקשר הבל-ינותק שיש בין היהודי לאלוקיו. המזוזה היא תזכורת יומיומית עבורנו כמו גם הצהרה פומבית לאמונה בבורא עולם והגאווה בזהות היהודית שלנו תמיד – בשכבך, בקומך, בלכתבך בדרך. הציווי לאהבת הבורא הוא מוחלט מטא-פיזי ואל-זמני "בכל לבבך, בכל נפשך ובכל מאודך".

כמו כן, המזוזה היא תזכורת לזמן יציאת מצרים. לזמן שבו היהודים נתבקשו למרוח את דם הזבח על המשקופים ולסמן את הבתים שלהם כך שלא יפגעו ממכת בכורות. מעבר לסמליות המוכרת לכולנו בסיפור יציאת מצרים ניתן לראות שהמזוזה למעשה מגנה עלינו מפני העולם החיצון בנקודת המפגש שבין הפנימי לחיצוני – על מפתן הדלת. בכל פעם שאנו עוברים מתחום החוץ אל תחום הפנים ולהיפך עלינו לחדש את המודעות שלנו לנוכח נוכחותו של הקב"ה בחיינו, ולחיות את היומיום שלנו באופן המכבד ומבטא את ההשקפה הזו.

זהו שיעור חשוב לכל יהודי בכל שלב בחייו וההשלכות שלו הן ארוכות טווח – משום שבדיוק כמו שבבית שלנו יש פתחים כך גם בגופינו יש פתחים (עיניים, אוזניים, אף ופה). כל אחד מהפתחים שיש לנו בגוף ובבית הם שערים אל העולם החיצון. המזוזה היא סמל ועדות לכך שאנו כיהודים מאמינים בבורא עולם וחיים על פי ערכי התורה והמצוות שנתן לנו בבית שלנו ומחוצה לו. הבורא נתן לנו פה ועלינו להקפיד על מה שיוצא ממנו (מילים כשרות) ועל מה שנכנס אליו (אוכל כשר), הבורא נתן לנו אוזניים ועלינו להקפיד שלא לשמוע בהם רכילות, הבורא נתן לנו עיניים ועלינו להקפיד שלא להתפתות ולרדוף אחר תשוקות ריקניות.

המזוזה למעשה נמצאת שם עבורנו לא רק כדי להרחיק כוחות טומאה חיצוניים לנו אלא גם את אלה המרחפים סביבנו ובתוכנו, את אלה שהם פרי דמיונינו, שמקורם ברצונות ובמאוויהם של נפשינו – בבתינו ובלבבות שלנו.

לרכישת מזוזה ישירות מסופר סת"ם התקשרו 053-8261622 או השאירו פרטים באתר ואחזור אליכם בהקדם.

רוצים להזמין סופר סת"ם לביצוע בדיקת מזוזות עד הבית? או לדעת יותר על סוגי כתב למזוזה אתם מוזמנים להכנס לקישורים ישירים למאמרים הנוספים שבאתר.

שיתוף המאמר

מאמרים נוספים

כתבו לנו